2016. április 18., hétfő

Michael Connelly - Az igazság ára (Mickey Haller 1.)

Író: Michael Connelly
Cím: Az igazság ára
Kiadás éve: 2010.
Kiadó: Alexandra
Terjedelem: 432 oldal
Értékelés: 5/5

Nagyon régen, láttam a könyv alapján készült filmet, és mivel nagyon tetszett, rákattantam a könyvre. Na, most jutottam el odáig, hogy kézbe vegyem, és jól elolvassam! Miért is nem szedtem elő hamarabb? Annyit mondhatok, hogy ütős kis történet, tele gusztustalan, gerinctelen, becstelen emberekkel. Na de ne rohanjunk így előre, kezdjük csak az elején....

Van egy annyira nem szimpatikus benyomást keltő főszereplőnk, aki a Mick Haller névre hallgat, és azt ildomos első körben tudni róla, hogy védőügyvédként keresi a kenyerét, és az a dolga, hogy mocskos bűnözőket mosson ki a szarból. Jó embernek tartja magát, de a munkája miatt néha nehéz úgy viselkednie. A legnagyobb félelme, hogy átbillen a rossz oldalra, és ugyan olyan emberré válik, mint a védencei legtöbbje. Gonosszá, és menthetetlenné.
Kap egy újabb megbízást: egy piszkosul gazdag, de csúnya ügybe keveredett kliens akad a horgára, s mivel ő is pénzből él, na meg izgatja a fantáziáját az igazság, elvállalja a srác védelmét, akit azzal vádolnak, hogy brutálisan megvert egy lányt, és a szerencsén múlt, hogy nem tudta megerőszakolni (és megölni?). Louis, előadja az áldozatot, tőrbe csalták, a lány pénzt akar kifacsarni belőle, minden ami kell. Adott hát a házi feladat: tisztázni kell szegény fiú ártatlanságát. 
Nem egyszerű Mick feladata, ugyanis minden bizonyíték Louis ellen szól, alig tudnak valamibe kapaszkodni, amire a védelmet építhetik. 
Apránként kiderül, hogy Louis el-eltitkolgat néhány dolgot az ügyvédétől, de mindig hihető, és logikus magyarázatot kapunk rá, hogy mit miért csinál, így fel se merül bennünk (vagy mégis?) a gyanú, hogy esetleg hazudik.

Mick emellett észrevesz némi hasonlóságot a bántalmazott lány, és egy korábbi ügyében szereplő áldozatról, aki sajnos nem volt ennyire szerencsés, és a hullaházban végezte, gyilkosa pedig életfogytiglan büntetését tölti. Mivel nem hagyja nyugodni a dolog, előszedi a régi aktákat, és utána jár néhány dolognak, ami nem várt fordulatokhoz vezet.

Őrült kutatásba fog, és eszelős módon próbálja kideríteni mi az igazság. Rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és hogy ezeknek a végére járjon, bizony félredobja becsületét, ezzel veszélybe sodorva  nem csak magát, de családját, és barátai is.

Nem olvastam még Connelly-től egy könyvet se, de állíthatom ezek után kézbe fogom venni a második részt is valamikor. Minden személyről, és szereplőről részletes leírást kapunk, a helyszínek is kidolgozottak, könnyű odaképzelni magunkat, teljesen vissza tudja adni a börtön, vagy épp egy zajos ír bár atmoszféráját, ránk ragasztja a hangulatot. Gördülékeny a cselekmény menete, mivel Haller szemszögéből "láthatjuk" az eseményeket, így egy folyamatos szálon haladunk, ami egy percre sem hagy nyugodni. Nem klisés, nem hagy maga után kérdőjeleket, minden tényt, minden apró részletet meg tud magyarázni és visszavezetni, honnan van, miként jött rá, semmi hasból kapott "megoldás" és "megvilágosodás" nincs benne. Nálam általában ez szokta kiütni a biztosítékot, amikor egy krimi alaptalan, és meg nem magyarázott tényekre állítja a nyomozást, ezzel fosztva meg hitelességétől. Na itt ilyen nincs. Bekajáltam mindent mint a szar. 

"A jog nem az igazságról szól, hanem az alkuról, az elkendőzésről és a manipulációról. Nem a bűnösség és az ártatlanság fogalmaiban gondolkodtam, mert mindenki bűnös volt."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése