2016. április 5., kedd

Blake Crouch: Wayward Pines Trilógia

I. Rész Wayward Pines
★★★★☆ 
Kiadja: Agave
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 288
Fordította: Makai Péter Kristóf
 Fülszöveg:
Ethan Burke különleges ügynök világos küldetéssel érkezik az idahói Wayward Pines-ba: meg kell találnia és haza kell juttatnia két társát, akik egy hónappal korábban tűntek el az idilli kisvárosban. Mielőtt azonban felvehetné a kapcsolatot a helyi erőkkel, baleset áldozata lesz. Kórházban tér magához, igazolvány, mobiltelefon és aktatáska nélkül. S bár a személyzet nagyon kedves vele, őt mégis nyugtalanítja valami.
Ahogy telnek a napok, Ethan nyomozása egyre több kérdést vet fel. Miért nem tudja felhívni a feleségét és a fiát? Miért nem hiszik el a helyiek, hogy ő különleges ügynök? S mi célt szolgál a várost körülvevő elektromos kerítés? A lakosokat akarják bent tartani vele? Vagy valami mást odakint? Nyomozásának végére Ethan szörnyű dolgokra döbben rá: talán soha nem jut ki élve Wayward Pines-ból, mert ő már nem ugyanaz az ember, aki egykoron volt.


II. Rész A pokol kapujában
★★★★☆
Kiadja: Agave
Kiadás éve:2015
Oldalszám: 332
Fordította: Makai Péter Kristóf



Fülszöveg:
A festői hegyek közt található, idilli kisváros egy modern Éden… leszámítva az elektromos drótkerítést, a mindent állandóan szemmel tartó mesterlövészeket és a mindenkit megfigyelő kamerákat.
A lakosok közül senki nem tudja, hogyan került ide. Csak azt tudják, hogy mit dolgozzanak, hogyan éljenek és kivel házasodjanak. Néhányan úgy hiszik, már régen meghaltak. Mások szerint egy félresikerült kísérletben ragadtak. Titkon mind a távozásról álmodnak, de aki megpróbálja, azt szörnyű meglepetés éri.
Ethan Burke látta a kerítésen túli világot. Ő a seriff, egyike azon embereknek, akik ismerik az igazságot a városról és a kerítés túloldalán leselkedő borzalmakról.
III. Rész Az utolsó város
★★★☆☆
Kiadja: Agave
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 302
Fordította: Makai Péter Kristóf
 Fülszöveg:
Ethan Burke különleges ügynök három héttel ezelőtt érkezett az idahói Wayward Pines-ba. A városban mindenkinek megmondják, kivel házasodhat, hogyan élhet és mit dolgozhat. A gyerekeiknek azt tanítják, hogy David Pilcher, a város alapítója nem más, mint isten maga.
Wayward Pines-ból senki sem távozhat. Elég feltenni néhány rossz kérdést, és az ember könnyen az életével fizet.
Ethan egy napon rádöbben a szörnyű titokra. A titokra arról, hogy mi terül el az elektromos kerítésen túl. A titokra, miszerint a teljes lakosság egy őrült és az ő elvakult követőinek irányítása alatt áll. A titokra, ami megállíthatatlanul közeledik, és ha kell, a legerősebb kerítést is áttöri, hogy eltörölje az egész emberiséget.

Véleményezés:
Őszintén szólva, nem igazán szeretném lelőni az egész trilógia lényegét, mivel a fülszövegből is elég sokat tudhatunk meg.
Az olvasó figyelme egy percig sem lankadhat, mindig új információk derülnek ki, ebből adódóan egyre több kérdés merül fel. Érdekes hogy ezek száma egyenes arányban nő. Az író nem pocsékolja a szavakat, van hogy csupán tőmondatokat használ.
A legjobban Ethant és Pilchert ismerhetjük meg, akik rendkívűl jól felépített karakterek.
Valamiért úgy érezzük elkell döntenünk tulajdonképpen ki a jó és ki a rossz.
Értem David gondolatmenetét, és valamilyen szinten azt is hogy ez nélküle nem jöhetett volna érte, az emberi igazságérzet mégis azt diktálja hogy nem az ő dolga lett volna eldönteni ki éljen avagy haljon. De ettől még felmerül a kérdés vajon az igazság tényleg mindent megold, vagy további bonyodalmakat szül?
Az ilyen, és ehhez hasonló történetekben eszeveszetten rohanó, örjöngő embereket képzelek el. Tulajdonképpen még tetszik is hogy eltér ettől a közhiedelemtől.
A városlakók szerepébe nehezen képzeltben bele magamat, nagyon bosszantott hogy eldöntötték mit kell csinálnod, mikor és kivel, úgy hogy mindeközben még 200 kamera figyelte mindennapjaidat.
Őszintétlenség, reményvesztettség, az ember mennyi ideig tud cél nélkül lézengeni?
Ebből adódóan Ethan észjárását teljesen magaménak tudtam, tetszett hogy megadta a lakóknak az esélyt hogy eldönthesség mit szeretnének kezdeni az életükkel.
Néhány szereplő akiket megkedveltem:
Beverly, aki Ethant segíti az első részben
Theresa a felesége, aki szintúgy tudja hogy valami nincs rendjén a városban
Ted, az informatikus


Kedvenc idézetek:

"Ha a szívedet követed, megvalósíthatod az álmaidat."
"A legszebb amit átélhatünk a dolgok titokzatossága."
Sorozat trailer:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése